„Jesteś tym co jesz - czyli wpływ diety na zdrowie” to temat warsztatów jakie odbyły się w bocheńskiej jednostce w dniu 12 czerwca, w ramach organizacji imprezy lokalnej. Uczestnicy porozmawiali o zdrowym odżywianiu i właściwych nawykach oraz przyrządzili smaczne przekąski z wartościowych produktów.
Za duża ilość cukru w diecie, słone i tłuste przekąski, niejedzenie śniadań - takie grzeszki zdarzają się wielu osobom, jeżeli są sporadyczne, to nic się nie dzieje, gorzej jeśli wejdą w nawyk. Wtedy na pewno ucierpi na tym zdrowie. Ważne jest żeby dbać o swoją dietę i komponować wartościowy jadłospis, a samopoczucie i zdrowie na pewno stanie się lepsze. Do takich wniosków doszli uczestnicy bocheńskiego Hufca Pracy w trakcie warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania. Porozmawiali o swoich nawykach żywieniowych oraz o wartościowych produktach, które warto włączyć do menu, a na końcu przyrządzili zdrowe przekąski bez cukru, z naturalnych składników.
– Zdrowe jedzenie może być pyszne i do tego pięknie wyglądać, jak nasze tortille i desery z chia – powiedziała Julia, uczestniczka warsztatów.
– Komponowanie zdrowych posiłków, które dają energię, ale i witaminy i minerały to mój plan do wykonania od dzisiaj – dodała Asia.
Fot. 1, 2, 3 Uczestniczki w trakcie warsztatów
Tekst i zdjęcia – Halina Markowska Mikulska