26 listopada absolwenci z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie odbyli zdalne warsztaty kulinarne.
W ramach pracy Klubu Absolwenta zorganizowano warsztaty kulinarne, prezentujące kuchnię włoską. Skierowane były głównie dla tych, którzy kształcili się w zawodzie kucharz. Celem tego przedsięwzięcia było wsparcie absolwentów w obszarze wiedzy teoretycznej i praktycznej, wzmocnienie kompetencji zawodowych, jak również dostarczenie wskazówek w prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Moderatorem tego działania był właściciel lokalnej, włoskiej restauracji – Paweł Cora, który współpracuje z ośrodkiem. Pan Paweł już kilkukrotnie dzielił się z młodymi kucharzami swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym z dziedziny gastronomii. Podczas spotkania uczestnicy poznali różnorodność kuchni włoskiej, zapoznali się z przepisami i sposobem wykonania najpopularniejszych potraw. Młodzież chętnie włączyła się w działanie, które oceniła jako bardzo przydatne w ich rozwoju zawodowym. Jak przekazała, wykorzysta to w swojej pracy, a także w kuchni domowej.
Fot. 1 Absolwentka zapoznająca się z prezentacją warsztatów kulinarnych
Fot. 2 Moderator Paweł Cora podczas prowadzenia zdalnych warsztatów kulinarnych
Tekst – Krzysztof Syrek
Zdjęcia – Karolina Kruczek