• Kontrast strony

logo

W dniu 31 maja w Barcicach zakończyły się młodzieżowe warsztaty kulinarne, w ramach których uczestnicy z poszczególnych grup narodowych uczyli się wzajemnie przyrządzać swoje regionalne dania.

Część zajęć odbywała się w Starej Lubowni na Słowacji, gdzie młodzież miała możliwość zwiedzać Zamek Stara Lubovla oraz Skansen, w którym szczególnie dużo uwagi poświęcono dawnej kuchni, komnatom jadalnym oraz zapoznano się z przepisami na potrawy serwowane dawniej. Podczas trwania seminarium odbyły się zajęcia poznawcze i integracyjne, wieczory narodowe, gry oraz konkursy. Młodzi ludzie wspólnie wykonali plakat projektu. Uczestnicy z ogromnym zaangażowaniem brali udział w Dniach Godności Osób Niepełnosprawnych odbywających się w Nowym Sączu, podczas których grupa z Ukrainy i Słowacji wystąpiła w części artystycznej. Na zakończenie warsztatów, w karczmie „Szałas u Franka” w Starej Lubovwni, odbyło się podsumowanie projektu. Młodzież miała okazję spróbować tradycyjny, słowacki obiad. W seminarium młodzieżowym brali udział młodzi ludzie z „PADIYUM” z Użhorodu, uczniowie ze Szkoły Specjalnej w Starej Lubowni, ze Szkoły Specjalnej nr 5 w Nowym Sączu oraz uczestnicy z Hufca Pracy w Starym Sączu.

Wnioskodawcą i organizatorem była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Krakowie.

Projekt numer 12330023 był dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki.

 

Fot. 1 Zajęcia integracyjne

 

Fot.2

Fot. 2 Występ grupy z Ukrainy podczas Dni Godności Osób Niepełnosprawnych w Nowym Sączu

 

Fot. 3

Fot. 3 Plakat wykonany przez uczestników

 

Fot. 4

Fot. 4 Uroczyste zakończenie projektu

Tekst i zdjęcia – Leszek Olech

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.