• Kontrast strony

logo

W dniu 27 maja w Barcicach, w pensjonacie „Las Vegas”, rozpoczął się projekt młodzieżowy „Mała gastronomia”, w którym bierze udział młodzież z Ukrainy, Słowacji i Polski. Wiodącym tematem są warsztaty kulinarne, które odbędą się w Barcicach i Starej Lubowni.

W trakcie wydarzenia uczestnicy z poszczególnych państw będą uczyć się przyrządzać swoje regionalne dania. W projekcie zawarte będą także zajęcia poznawcze, integracyjne, wieczory narodowe, gry i konkursy. Młodzi ludzie wezmą udział w Dniach Godności Osób Niepełnosprawnych w Nowym Sączu. Podczas zajęć w Starej Lubowni odbędą się warsztaty na temat dań serwowanych na zamku, a na zakończenie młodzież będzie miała możliwość zjedzenia tradycyjnego słowackiego obiadu w karczmie „Szałas u Franka”, będzie to również okazja do podsumowania całego wydarzenia. W projekcie uczestniczy młodzież z „PADIUN” z Użhorodu, Szkoły Specjalnej ze Starej Lubowni, Szkoły Specjalnej nr 5 z Nowego Sącza oraz Hufca Pracy w Starym Sączu. Wnioskodawcą i organizatorem jest Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Krakowie.

Projekt dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki, projekt numer 12330023.

 

Fot. 2

 

Fot. 3

Fot. 1, 2, 3 Zajęcia integracyjno-poznawcze

Tekst i zdjęcia – Leszek Olech

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.