W dniu 30 września Młodzieżowe Centrum Kariery w Limanowej, w ramach przedsięwzięć z zakresu pośrednictwa i poradnictwa zawodowego, zorganizowało warsztaty kulinarne dla uczestników limanowskiego Hufca Pracy.
Przedsięwzięcie rozpoczęło się warsztatami z doradztwa zawodowego, podczas których młodym ludziom przybliżono pojęcie rozwoju zawodowego, znaczenie doskonalenia umiejętności oraz poszukiwania swoich pasji i zainteresowań. Następnie zaproszony do współpracy Jakub Kasiński – wieloletni szef kuchni oraz nauczyciel sztuki kucharskiej, przedstawił charakterystykę owoców morza, ich występowania oraz rozpoznawania świeżości produktów. Przedstawił metody i techniki porcjowania, czyszczenia oraz obróbki krewetek, ośmiornic czy kalmarów, które uchodzą za najpopularniejszy, zarazem najbardziej skomplikowany w przygotowaniu seafood. W części praktycznej uczestnicy zostali podzieleni na zespoły, których zadaniem było przygotowanie od podstaw własnej potrawy. Jako podsumowanie warsztatów została urządzona prawdziwa uczta degustacyjna dań stworzonych przez uczestników. Dania te zachwyciły wszystkich swoim smakiem i wyglądem. Uczestnicy mieli świetną okazję zdobycia wiedzy z zakresu przygotowywania i komponowania efektownych dań z owocami morza w roli głównej, rozwijając przy tym swoje pasje, kreatywność i zmysł estetyczny, co jest bardzo ważne w sztuce kucharskiej. Ponadto warsztaty wyposażyły młodzież ucząca się w zawodzie kucharz w nowe umiejętności zawodowe, co z całą pewnością zwiększy ich szanse przy poszukiwaniu zatrudnienia. W trakcie realizacji przedsięwzięcia uczestnikom towarzyszyła wspaniała atmosfera, sprzyjająca rozwijaniu umiejętności pracy, zarówno w formie indywidualnej jak i grupowej.
Fot. 1, 2 Uczestnicy wykonujący swoją potrawę
Tekst i zdjęcia – Edyta Olszewska