23 i 30 września odbyły się „Warsztaty z przyrządzania i zdobienia kawy”, zorganizowane przez doradców zawodowych Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Tarnowie. Warsztaty skierowane były do 10 wyróżniających się uczestników OHP tarnowskiego Centrum Kształcenia i Wychowania, kształcących się w zawodzie cukiernik.
Celem przedsięwzięcia było zdobycie wiedzy na temat profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania oraz poprawnej obsługi maszyn barowych. Podczas warsztatów trener-barista wprowadził uczestników w tajniki jednego z najpopularniejszych napojów świata. Przekazał wiedzę na temat różnych gatunków kawy, jej jakości, miejscach i sposobach uprawy. Następnie uczestnicy nabyli umiejętność obsługi profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego oraz młynka żarnowego. Ponadto zgłębili tajniki właściwego spieniania mleka. Młodzież wykazała się kreatywnością w przygotowywaniu i zdobieniu produktów kawowych. Każdy uczestnik samodzielnie przyrządzał i ozdabiał kawę na różne sposoby z możliwością jej degustacji. Warsztaty odbyły się w dwóch grupach z zachowaniem obowiązujących zasad ochrony epidemicznej. Udział młodzieży w przedsięwzięciu dał możliwość poszerzenia ich kompetencji, zainteresowań gastronomicznych, rozwinięcia pasji i zdolności w coraz bardziej docenianej i poszukiwanej na rynku pracy profesji jaką jest baristyka. Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat wydany przez Szkołę Baristów AGIFA w Tarnowie, potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności, co zwiększy szanse uczestników OHP na znalezienie pracy po ukończeniu szkoły.
Fot.1,2 Uczestniczki warsztatów podczas obsługi ekspresu ciśnieniowego
Fot. 3 Uczestnicy warsztatów wraz z doradcami zawodowymi MCIZ i trenerem-baristą
Tekst – Urszula Ziejka
Zdjęcia – Katarzyna Chrzanowska