Mobilne Centrum Informacji Zawodowej w Krakowie zorganizowało w ramach przedsięwzięć z zakresu doradztwa zawodowego „Warsztaty czekoladowe” dla 10 uczestników Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie. Zajęcia odbyły się dniu 25 maja i prowadzone były przez cukiernika Krakowskiej Manufaktury Czekolady.
Przed rozpoczęciem warsztatów uczestnicy założyli specjalne fartuchy oraz zapoznali się z zasadami BHP. W kolejnej części młodzi ludzie zaznajomili się z historią czekolady oraz metodami jej produkcji. Uczestnicy dostali specjalne składniki umożliwiające realizację różnorakich, czekoladowych dań. Spośród sporządzonych słodkości wymienić można pralinki czekoladowe oraz własnoręcznie przygotowane „cake pops”, czyli ciasteczkowe lizaki. Głównym celem warsztatów było poznanie specyfiki pracy z czekoladą oraz nabycie przez młodych ludzi praktycznych umiejętności dekorowania, poszerzenie kompetencji manualnych i zmysłu artystycznego oraz praca w grupie.
Fot. 1 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 2 Uczestnicy podczas dekorowania wyrobów czekoladowych
Tekst i zdjęcia – Gabriela Bednarska