W dniu 28 lipca w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Bochni odbyły się warsztaty baristyczne dla uczestników Hufca Pracy, które prowadziła certyfikowana trenerka.
Podczas warsztatów młodzież zdobyła wiedzę na temat eksploatacji młynka żarnowego oraz ekspresu ciśnieniowego. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się również, jak istotnym jest odpowiednie zmielenie kawy i jej dozowanie oraz ubicie kawy przy parzeniu. Omówione zostały techniki spieniania mleka i przygotowania podstawowych kaw tj. cafe cappuccino, cafe latte, cafe americano. Ponadto prowadząca omówiła gatunki botaniczne i odmiany kawy oraz sposoby jej obróbki. W trakcie warsztatów każdy z uczestników miał okazję poczuć się, jak prawdziwy barista przygotowując różne rodzaje kaw, a także tworząc oryginalne wzory ze spienionego mleka. Młodzi ludzie z przyjemnością uczestniczyli w szkoleniu.
Celem warsztatów było zapoznanie uczestników z podstawową wiedzą na temat gatunków, odmian i sposobów obróbki kawy, jak również rozwijanie kreatywnych umiejętności w jej przygotowywaniu oraz kształtowanie twórczych zdolności w zakresie wykonywania wzorów na powierzchni kawy.
Fot. 1,2 Uczestnicy podczas warsztatów
Tekst – Dorota Sewiłło
Zdjęcia – Marzena Kiełtyka