20 czerwca w Młynnem koło Limanowej, w Restauracji „Tartak” odbył się VI Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników jednostek Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP oraz Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.
Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz Hufiec Pracy w Limanowej. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Mieczysława Urygi - Starosty Limanowskiego, który ufundował puchary
i upominki dla zwycięskich drużyn. Uroczystego otwarcia imprezy dokonali Wojewódzki Komendant OHP - Paweł Leśniak oraz Zastępca Wojewódzkiego Komendanta - Beata Pabian-Mikuła. Ponadto wśród zaproszonych gości znaleźli się: Robert Cieśla - Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie, Karolina Kowalewska - uczestniczka Masterchefa, zdobywczyni Żółtego Fartucha, oraz Jacenty Musiał - Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.
W rywalizacji wzięło udział 18 drużyn z Małopolski. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych składach, a ich zadaniem było przygotowanie potrawy z grillowanych warzyw z dodatkiem sosu według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania dania, a także kreatywność w przygotowaniu.
Jury obradowało w składzie: Paweł Leśniak - Komendant MWK OHP, Beata Pabian-Mikuła - Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Robert Cieśla - Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP oraz Jakub Kasiński - właściciel Restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, a także Karolina Kowalewska - uczestniczka Masterchefa.
– Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy – podkreśliła Karolina Kowalewska, uczestniczka Masterchefa.
– Dziękuję Wam za wszystkie doznania kulinarne jakich dzisiaj doświadczyłam. Cieszę się, że w swoich daniach wykorzystaliście regionalne produkty w taki sposób, że nie pomyślałabym, że można je tak wykorzystać – powiedziała Beata Pabian-Mikuła, członek komisji.
– Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać, że wkładaliście w przygotowania dużo serca – zaznaczył Jakub Kasiński.
Ostatecznie mistrzami VI Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Hufca Pracy w Limanowej - Karol Gamoń i Jakub Papież. Drugie miejsce zajęły Weronika Sopata i Emilia Poręba - drużyna z Nowego Sącza. Natomiast trzecie miejsce przypadło Natalii Zasadni i Oliwia Brotoń z 6-5 Hufca Pracy w Krakowie.
Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy obejrzeli pokaz przygotowania zdrowych koktajli w ciekłym azocie zaprezentowany przez Pana Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.
Fot. 1 Uroczyste rozpoczęcie konkursu
Fot. 2, 3, 4, 5 Uczestnicy w trakcie przygotowywania potraw
Fot. 6 Komisja podczas oceny konkursowych dań
Fot. 7 Zdobywcy I miejsca
Fot. 8 Zdobywcy II miejsca
Fot. 9 Zdobywcy III miejsca
Fot. 10 Pokaz kulinarny
Fot. 11, 12, 13 Gotowe dania
Tekst – Danuta Lorek
Zdjęcia – Karolina Młynarczyk, Wioleta Biernat