W dniu 17 września uczestnicy 6-8 HP w Krakowie wzięli udział w warsztatach „Kuchnia zero waste” zorganizowanych przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Krakowie oraz 6-8 HP.
Wykonawcą warsztatów była firma „KULTura Pichcenia”, a osobą je prowadzącą - uczestnik VII edycji programu MasterChef - Tomasz Borecki, który jest autorem kulinarnego bloga „Tomek w rosole!” oraz kulinarnym influencerem. Warsztaty „Kuchnia zero waste” miały na celu uświadomienie młodzieży, co należy robić i jak gotować, by uniknąć marnowania żywości. Uczestnicy poszerzyli oni wiedzę na temat zdrowego stylu życia oraz komponowania dań z wykorzystaniem produktów, których pozbywamy się najczęściej. Młodzież wykonała trzy posiłki poznając przy tym nowatorskie sposoby przetwarzania składników. Warsztaty trwały 5 godzin 30 minut i po ich zakończeniu, w drodze konkursu, zostały wyłonione trzy osoby, które w sposób najbardziej estetyczny wykonały swoje potrawy. Celem przedsięwzięcia było kształtowanie twórczych zdolności w zakresie przygotowania i komponowania dań oraz rozwijanie kreatywnych umiejętności i zainteresowań kulinarnych uczestników.
Fot.1 Młodzież podczas warsztatów
Fot.2 Uczestnicy przygotowują własnoręczne dania
Fot.3 Uczestnicy warsztatów
Tekst – Klaudia Rusin Zdjęcia – Sylwia Kwinta