Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców, niestety czasami jest to trudne do spełnienia. Dlatego uczestnicy z Lanckorony proponują by jedną porcję owoców i warzyw zamienić na szklankę soku.
Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których tematem przewodnim były obchody Światowego Dnia Soku. Na początek młodzież dowiedziała się, że owoce i warzywa są bogactwem witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przystępując do części praktycznej uczestnicy przygotowali przepisy na zdrowe i kolorowe soki wspierające codzienną dietę. Używając wyciskarki wolnoobrotowej stworzyli wyśmienite napoje, które nie zawierały substancji słodzących i konserwantów. Częstując swoich rówieśników oraz pracowników Ośrodka przygotowanymi sokami młodzież zachęcała do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Młodzi ludzie wykazali się także postawą zero waste i wykorzystali pulpę owocowo-warzywną do upieczenia smakowitych ciasteczek. Udowadniając, że w kuchni nic się nie marnuje i można wyczarować coś smacznego z tak zwanych „resztek”. Udział w warsztatach pozwolił rozwijać zainteresowania kulinarne oraz uświadomił, w jak łatwy sposób można odżywiać się zdrowo.
Fot. 1 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 2, 3 Uczestnicy z przygotowanymi sokami
Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata