W dniu 14 października rozpoczęło się szkolenie „Kuchnia włoska (pizza włoska, neapolitańska i makarony)” zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Krakowie dla uczestników i absolwentów OHP.
Zajęcia zostaną przeprowadzone przez Dolnośląskie Centrum Szkoleń i Tłumaczeń Lena Niciński. Udział w nich wezmą uczestnicy i absolwenci 6-5 Hufca Pracy w Krakowie. Zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne będą odbywać się w Studiu Book me a Cookie przy ulicy Bandurskiego w Krakowie. Kurs potrwa łącznie 40 godzin. Przed jego rozpoczęciem kandydaci uczestniczyli w zajęciach z doradcą zawodowym, który indywidualnie zdiagnozował ich predyspozycje zawodowe, a także w warsztatach z pośrednikiem pracy, gdzie została przedstawiona sytuacja na lokalnym i regionalnym rynku pracy oraz przyszłe możliwości zatrudnienia. Młodzież spotkała się również ze specjalistą ds. rozwoju zawodowego, który przedstawił harmonogram szkoleń i ścieżkę dalszego rozwoju oraz możliwości wykorzystania nabytych umiejętności. Po ukończeniu kursu wszyscy otrzymają zaświadczenia i certyfikaty, a wiedzę z zakresu „Kuchni włoskiej” zweryfikuje egzamin wewnętrzny, po którym uczestnicy kursu będą przygotowani do podjęcia zatrudnienia jako kucharze.
Fot. 1 Uczestnicy hufca podczas zajęć
Fot. 2 Podręcznik do zajęć teoretycznych
Tekst – Agnieszka Grzyb
Zdjęcia – Małgorzata Mazurek