W dniu 17 stycznia uczestnicy Hufca Pracy w Niepołomicach obchodzili Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji wzięli udział w specjalnym quizie na temat włoskiego popisowego dania, które narodziło się w Grecji, a następnie oddali się jego degustacji.
Dzień obchodów ustanowiono w 2017 roku, kiedy pizza otrzymała oficjalny tytuł Światowego Dziedzictwa Komitetu UNESCO ds. ochrony niematerialnej kultury. Młodzież obejrzała również krótki, wirtualny instruktaż przygotowywania tradycyjnego wypieku z pieca opalanego drewnem. Nagrodą za prawidłowe udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w quizie była degustacja pizzy, która została przygotowana specjalnie na tę okazję przez kucharzy – absolwentów hufca.
Fot. 1 Młodzież podczas rozwiązywania guizu o pizzy
Fot. 2 Instruktarz pieczenia pizzy przygotowany przez absolwentów hufca
Tekst – Małgorzata Satora
Zdjęcia – Anna Rogowicz, Katarzyna Cymerkiewicz