Dnia 16 września Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy zorganizowało prelekcję żywieniową, dotyczącą właściwości i zastosowania nasion roślin strączkowych.
Prelekcje przeprowadził dietetyk, a udział w niej wzięli uczestnicy CKiW w Jabłonce kształcący się w zawodzie kucharz. Spotkanie miało na celu omówienie właściwości roślin strączkowych oraz zastosowanie ich jako zamiennika mięsa w codziennej diecie. Uczestnicy, którzy mieli za zadanie sporządzenie dania z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych, wykazali się pomysłem na przygotowanie cukinii faszerowanej soczewicą. Dodatkowo kucharze wzięli udział w konkursie organizowanym przez Komendę Główną OHP na profilu facebookowym, przesyłając zdjęcie przygotowanej potrawy. Za swoje prace otrzymali wyróżnienia. Tego typu przedsięwzięcia pozwalają młodzieży na kreatywne działania w obrębie swojego zawodu oraz integrują i uczą współpracy, jednocześnie przygotowując do egzaminów zawodowych.
Fot.1 Kucharze z Jabłonki przygotowują danie z użyciem nasion roślin strączkowych
Fot.2 Potrawa – cukinia faszerowana z soczewicą
Tekst – Barbara Pilch Zdjęcia – Anna Karoń