Młodzież z Polski, Niemiec i Gruzji w dniu 15 lipca w Nowym Sączu rozpoczęła realizację projektu „Ekokucharz”. Celem projektu jest przybliżenie różnych metod pracy stosowanych w kuchni, zwracając uwagę na ekologiczne metody gotowania.
W ramach zajęć młodzi ludzie zaprezentują kuchnię swojego kraju oraz narodowe potrawy. Jednocześnie będą promować umiarkowanie w zużyciu energii, wody i materiałów w przygotowaniu tych dań. W pierwszym dniu projektowym, uczestnicy stworzyli regulamin, wzięli udział w zajęciach poznawczych i integracyjnych. Podzielili się na grupy mieszane narodowościowo. Dodatkowo, ekipa z Polski przygotowała wieczór narodowy, podczas którego, pokazała prezentację o Polsce, Małopolsce i o narodowej kuchni. Ponadto, zorganizowała konkurs z wiedzy o ojczyźnie dla reszty grupy. W programie projektu zaplanowano: warsztaty tematyczne, wieczory narodowe, zajęcia ruchowe, wyjazdy o tematyce ekologicznej do Zakopanego, Niedzicy i Krakowa. Zaplanowane są również zajęcia w Zespole Szkół nr 5 Specjalnych w Nowym Sączu. Projekt potrwa do 22 lipca.
Projekt jest realizowany przez Małopolską WK OHP w partnerstwie z organizacją You&your Chance Darius Niesporek z Niemiec oraz Association „Georgian Youth For Europe” z Gruzji i został dofinansowany z Polsko - Niemieckiej Współpracy Młodzieży i Ministerstwa Spraw Zagranicznych Niemiec.
Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy projektu podczas zajęć integracyjnych
Fot. 4 Uczestnicy projektu
Tekst i zdjęcia – Leszek Olech