W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Trzebini, w dniu 26 kwietnia odbyły się wojewódzkie etapy Ogólnopolskich Konkursów „Sprawny w zawodzie 2022” – kucharz oraz BHP z elementami prawa pracy.
Do zmagań kuchennych stanęli reprezentanci z 15 jednostek OHP z województwa małopolskiego. Rywalizację obserwowała komisja konkursowa w składzie: Krzysztof Woźniak – przewodniczący, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Bożena Rążewska – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta, Ewa Jaworska – nauczyciel praktycznej nauki zawodu. Przed uczestnikami postawiono trudne zadanie do wykonania. Młodzi ludzie w części praktycznej musieli wykonać pierogi, a jury oceniało nie tylko smak i prezentację dania, ale umiejętność organizacji stanowiska pracy i sposób wykonania potrawy.
– Ciasto ma być mięciutkie i delikatne, farsz powinien być o wyrazistym smaku. Pierogi powinny być pełne i okrąglutkie. Płaskim mówimy zdecydowanie nie – mówi z uśmiechem Ewa Jaworska.
– Wszyscy uczestnicy powinni poczuć się wyjątkowi, bo gotowanie pod presją jest bardzo trudne. Gdy inni patrzą na to co robisz prosta czynność może być ciężka do wykonania, ale wszyscy dali radę i za to im dziękuję – podsumował Krzysztof Woźniak, przewodniczący.
Zmagania zakończyły się zwycięstwem Pawła Oleksego z HP w Limanowej, który wykazał się bardzo dobry zarówno w teorii i praktyce. Drugie miejsce zajęła przedstawicielka CKiW w Szczawnicy-Jabłonce Ewa Moniak, a trzecie Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach.
– Jestem pod wrażeniem większości uczestników, którzy wykonali zadania z pasją, sercem i zaangażowaniem co przełożyło się później w smak pierogów – podsumowała Bożena Rążewska, Zastępca Wojewódzkiego Komendanta na zakończenie imprezy.
Do zmagań BHP z elementami prawa pracy przystąpiło 18 uczestników z 18 jednostek OHP z województwa małopolskiego. Młodzi ludzie rozwiązywali test składający się z 50 pytań przygotowanych przez przewodniczącą jury Anetę Greger – Specjalistę ds. BHP. W składzie komisji konkursowej znalazły się także Ewa Opałek-Śnieg – Kierownik Zespołu kształcenia i wychowania Małopolskiej WK OHP oraz Dominika Boroń – Specjalista ds. imprez kulturalno-oświatowych i promocji.
Zdobywcą pierwszego miejsca został Korneliusz Jędras z krakowskiego Hufca Pracy (Al. Skrzyneckiego), drugie miejsce zajęła Natalia Korczyk z HP Oświęcim, natomiast trzecie Michał Kumala z OSiW w Lanckoronie.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Fot. 1 Losowanie stanowisk konkursowych
Fot. 2,3 Instruktaż przed rozpoczęciem zadania konkursowego przeprowadzony przez instruktora praktycznej nauki zawodu Adama Paliwodę
Fot. 4 Paweł Oleksy z HP w Limanowej przy pracy
Fot. 5 Ewa Moniak z CKiW w Szczawnicy-Jabłonce przy pracy
Fot. 6 Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach przy pracy
Fot. 7 Część teoretyczna konkursu pisana w sali komputerowej
Fot. 8 Jury Sprawnego w zawodzie 2022 – kucharz w składzie: Zastępca Wojewódzkiego Komendanta – Bożena Rążewska, Ewa Jaworska – instruktor praktycznej nauki zawodu, Krzysztof Woźniak – nauczyciel przedmiotów zawodowych, przewodniczący jury
Fot. 9 Degustacja przez jurorki Ewę Jaworską – instruktor praktycznej nauki zawodu i Bożenę Rążewską – Zastępcę Wojewódzkiego Komendanta konkursowych pierogów
Fot.10 Ogłoszenie wyników Wojewódzkiego Etapu Ogólnopolskiego Konkursu Sprawny w zawodzie 2022 – kucharz
Fot. 11,12 Zwycięzca I miejsca Paweł Oleksy z HP w Limanowej odbiera gratulacje i nagrodę od komisji konkursowej
Fot. 13,14 Zwyciężczyni II miejsca Ewa Moniak z CKiW w Szczawnicy-Jabłonce odbiera gratulacje i nagrodę od komisji konkursowej
Fot. 15,16 Zwyciężczyni III miejsca Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach odbiera gratulacje i nagrodę od komisji konkursowej
Fot. 17 Zwycięskie pierogi Pawła Oleksego z 6 – 32 HP w Limanowej
Fot. 18 I miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy
Fot. 19 II miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy
Fot. 20 III miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy
Tekst i zdjęcia – Olga Kostrzewińska