• Kontrast strony

Obchodzony 16 października Światowy Dzień Chleba to doskonała okazja do podkreślenia jego znaczenia w naszej kulturze i docenienie wypieku, który jest jednym z podstawowych posiłków człowieka od wielu lat.

W dniu 14 października uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach wypieku chleba. Z pomocą instruktora praktycznej nauki zawodu upieki tradycyjny chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem oraz chleb portugalski, który charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem. Młodzieży zapoznano z historią tego pożywienia oraz zwrócono uwagę na różnorodność jego rodzajów na całym świecie. Uczestnicy przekonali się, że w dobie przetworzonej żywności warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, by poznać smak tradycji.

 

Fot. 2

Fot 1, 2 Uczestnicy podczas warsztatów

 

Fot. 3

Fot. 3 Uczestniczki prezentują swoje wypieki

Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Lucyna Brózda, Kamila Łopata

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.