Obchodzony 16 października Światowy Dzień Chleba to doskonała okazja do podkreślenia jego znaczenia w naszej kulturze i docenienie wypieku, który jest jednym z podstawowych posiłków człowieka od wielu lat.
W dniu 14 października uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach wypieku chleba. Z pomocą instruktora praktycznej nauki zawodu upieki tradycyjny chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem oraz chleb portugalski, który charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem. Młodzieży zapoznano z historią tego pożywienia oraz zwrócono uwagę na różnorodność jego rodzajów na całym świecie. Uczestnicy przekonali się, że w dobie przetworzonej żywności warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, by poznać smak tradycji.
Fot 1, 2 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 3 Uczestniczki prezentują swoje wypieki
Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Lucyna Brózda, Kamila Łopata