W dniu 16 lutego Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy zorganizowało dla uczestników kształcących się w zawodzie kucharz spotkanie i warsztaty z dietetykiem.
Spotkanie to zostało zaplanowane z myślą o tłustym czwartku, aby dać uczestnikom alternatywę w postaci zdrowej przekąski. Pierwszym punktem spotkania było przedstawienie młodzieży, na czym polega praca dietetyka oraz jakie kształcenie trzeba podjąć w tym kierunku. Zaznaczono również potrzebę ciągłego aktualizowania swojej wiedzy, co związane jest ze zmieniającymi się trendami żywieniowymi. Drugim etapem spotkania były warsztaty praktyczne, w których zaangażowano uczestników do przygotowania zdrowej przekąski, będącej kontrastem dla tradycyjnego pączka.
Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz mogli dostrzec, że zawód dietetyka łączy teorię z praktyką. Wynika to z faktu, że potrzebne są w nim także umiejętności kulinarne i wyobraźnia do przygotowywania zdrowych i cieszących oko potraw. Nadmieniono, że zawód dietetyka i kucharza często polega na ścisłej współpracy, zwłaszcza przy obsłudze cateringowej.
Fot. 1 Uczestnicy podczas prelekcji z dietetykiem
Fot. 2 Warsztaty praktyczne - uczestnicy przygotowują zdrową przekąskę
Tekst i zdjęcia – Barbara Pilch