Planty Krakowskie to park otaczający Stare Miasto pierścieniem o obwodzie około 4 kilometrów, zostały założone w latach 1822-1830 na miejscu byłych murów obronnych i zasypanej fosy. Są zielonymi płucami Starego Miasta ponieważ ich powierzchnia to aż 21 hektarów.
W piątek 14 kwietnia uczestnicy krakowskiego Hufca (os. Szkolne) mieli okazję udać się na spacer „Poznajemy tajemnice plant”. Wyjście rozpoczęło się pod Barbakanem - wybitnym dziełem architektury obronnej z końca XV w. a także jedynym zachowanym fragmentem krakowskich fortyfikacji z Bramą Floriańską, Basztami: Pasamoników, Ciesielską i Stolarską, oraz budynkiem Arsenału Miejskiego. Największą atrakcją dla uczestników Hufca okazało się szukanie miejsc, gdzie dawniej stały baszty obronne, ponieważ przy alejkach ustawiono kamienne postumenty z przedstawieniami tych właśnie baszt i informacją, jaki cech rzemieślników bronił danej baszty. A opiekowali się nimi przedstawiciele wielu zapomnianych dziś rzemiosł, m.in. pasamonicy (wyrabiali: pasy, paski, frędzle i wszelkiego rodzaju taśmy do zdobienia sukni), rusznikarze (zajmowali się produkcją i naprawą ręcznej broni palnej), barchannicy (tkacze wytwarzający barchan, czyli tkaninę lniano-bawełnianą), czy wreszcie ceklarze (pachołkowie miejscy, których zadaniem było pilnowanie porządku w dzień i nocy, wyłapywanie włóczęgów, stawianie szubienic i wykonywanie kary chłosty). Najwięcej emocji, ze względu na profesję „opiekunów”, wzbudziło miejsca, gdzie stała Baszta Katowska (u wylotu dzisiejszej ulicy św. Marka), broniona przez miejskiego kata i jego pomocników. Ponadto młodzież podziwiała pomniki, liczne budowle zabytkowe oraz budzącą się do życia przyrodę.
– Nie wiedziałam, że na plantach znajduje się tyle niesamowitych ciekawych miejsc – powiedziała Weronika, uczestniczka Hufca.
Na zakończenie wszyscy udali się do ulubionej pizzerii Pizzatopia, gdzie każdy miał okazję skomponować swoją ulubioną i niepowtarzalną pizzę.
Fot. 1 Uczestnicy na plantach
Fot. 2 Uczestnicy w Pizzatopi
Tekst – Ewa Rak
Zdjęcia – Łukasz Wątor