W dniach 4-5 marca uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Porcja witamin”.
W pierwszym dniu szkoleń młodzież przygotowała zdrowe przekąski i sałatki. Instruktor praktycznej nauki – pani Irena Wyrostek zapoznała młodych ludzi z zasadami planowania jadłospisu, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Uczestnicy dowiedzieli się, w jaki sposób dieta przekłada się na samopoczucie i poziom energii w ciągu dnia. Młodzi ludzie wykonali wartościowe potrawy z przygotowanych receptur.
Drugi dzień miał charakter konkursowy, zadaniem uczestników było przygotowanie smacznych i zdrowych koktajli oraz soków owocowo-warzywnych. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością i wyczuciem smaku. Udział w warsztatach był dla nich okazją do poszerzenia swojej zawodowej wiedzy i wykorzystania jej w praktycznym działaniu.
Fot. 1, 2,3 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 4 Uczestnik z przygotowanym przez siebie sokiem
Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Kamila Łopata, Dominik Studnicki