W dniu 25 marca w 6-5 Ośrodku Szkolenia i Wychowania odbyły się półfinały Wojewódzkiego Konkursu na babkę wielkanocną subregionu lanckorońskiego.
Na konkurs wpłynęło 10 prac z 4 jednostek opiekuńczo- wychowawczych Małopolskiej WK OHP oraz CKiW, w tym 7 w kategorii indywidualnej i 3 w kategorii zespołowej. Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Paweł Dębowski - właściciel Cukierni Pysia w Kalwarii Zebrzydowskiej, członkowie komisji: Ewa Opałek-Śnieg – Kierownik Zespołu Kształcenia i Wychowania w Małopolskiej WK OHP w Krakowie oraz Marcelina Tyrpa-Opyrcha – Kierownik OSiW w Lanckoronie dokonała oceny prac.
Przede wszystkim pod uwagę wzięto walory smakowe oraz wizualne, a także kreatywność w sporządzonych dekoracjach ciast i opakowań. Komisja miała bardzo trudne zadanie lecz ostatecznie do finału zakwalifikowały się babki upieczone przez: kategoria indywidualna - Magdalena Zięba (6-10 HP Myślenice), kategoria grupowa - Paweł Kudłacik i Dominik Studnicki (6-5 OSiW Lanckorona).
Celem konkursu było propagowanie kultywowania polskich tradycji wielkanocnych wśród uczestników oraz rozwijanie ich zdolności kulinarnych i manualnych.
Fot.1 Komisja podczas ocen prac
Fot. 2 Babki biorące udział w konkursie
Fot. 3 I miejsce w kategorii zespołowej
Fot. 4 I miejsce w kategorii indywidualnej
Tekst – Kamila łopata
Zdjęcia – Klaudia Kolasa