„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje” – to staropolskie przysłowie stało się inspiracją dla młodzieży warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, którzy 16 lutego przystąpili do smażenia tradycyjnych pączków.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej, pod bacznym okiem instruktorki praktycznej nauki zawodu przygotowywali tradycyjne tłustoczwartkowe wypieki, ucząc się i doskonaląc znajomość całego procesu technologicznego od sporządzania ciasta drożdżowego poprzez smażenie i dekorowanie. Wiele wysiłku i uwagi włożono w to, aby pączki usmażyły się równomiernie na piękny złoty kolor. Następnie młodzi ludzie nadziewali środek pączka odpowiednią porcją konfitury lub czekolady. Na koniec każdy pączek udekorowany został lukrem waniliowym i kawałkami skórki z pomarańczy lub posypany cukrem pudrem. Podczas wykonywania kulinarnych smakołyków młodzież dowiedziała się, że tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Każdy uczestnik miał możliwość opowiedzenia o tradycjach związanych z tym dniem w jego rodzinnym domu. Przedsięwzięcie miało na celu kultywowanie obyczajów ostatkowych, a młodzieży dało możliwość degustacji przygotowanych przez siebie wypieków. Dla przyszłych kucharzy był to czas doskonalenia warsztatu kulinarnego, świetnej zabawy, jak również lekcją polskiej tradycji sporządzania tego popularnego przysmaku.
Fot. 1, 2, 3, 4 Uczestnicy podczas procesu technologicznego sporządzania pączków
Fot. 5 Młodzież prezentuje swoje dzieła tłustoczwartkowe
Tekst i zdjęcia – Małgorzata Kulpa, Marta Zięba