W niepołomickim Hufcu Pracy w dniu 24 maja odbyły się kolejne warsztaty kulinarne promujące zdrowy styl życia. Głównym celem warsztatów było zaszczepienie wśród młodzieży zdrowego sposobu odżywiania się oraz przekazanie wiedzy dotyczącej doboru składników do zrobienia świeżo przygotowanych zdrowych koktajli.
Zajęcia odbyły się z okazji obchodzonego w miesiącu maju Światowego Dnia Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców. Dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki i koktajle z owoców to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych. Niepołomicka młodzież w sposób kreatywny i z zafascynowaniem przygotowywała owocowe koktajle. Oby więcej było takich warsztatów w których u młodzieży kształtuje się zdrowy styl życia.
Fot. 1 Uczestniczki Hufca Pracy w Niepołomicach przygotowują składniki na sok
Fot. 2 Komendant Hufca Pracy w Niepołomicach częstuje uczestników przygotowanym przez młodzież koktajlem
Fot. 3 Uczestniczki Wiktoria i Emilia kosztują przygotowany przez siebie koktajl
Tekst i zdjęcia – Karolina Chojna-Kornecka