Pizza to tradycyjne włoskie danie, które zyskało ogromną popularność. Ta niezwykła potrawa, która zdobyła serca ludzi na całym świecie, to dowód na to, jak proste składniki mogą tworzyć wyjątkowe smaki i łączyć różne kultury. Dnia 6 lutego, tuż przed obchodami Międzynarodowego Dnia Pizzy, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Trzebini spotkała się, aby celebrować swoje kulinarne upodobania oraz dowiedzieć się więcej o historii i pochodzeniu tego dania.
Pierwsze wzmianki o pizzy pochodzą jeszcze ze starożytności, ale współczesna, jaką znamy, narodziła się w XIX wieku w Neapolu. Choć dokładna tożsamość jej wynalazcy pozostaje nieznana, to właśnie tam, w małych włoskich piekarniach, zaczęto tworzyć danie, które podbiło świat. Jej historia nierozerwalnie wiąże się z Włochami, gdzie powstała jej klasyczna wersja - Margherita. Ta prosta, ale wyjątkowa kombinacja pomidorów, mozzarelli i bazylii na cienkim cieście, stała się symbolem włoskiej kuchni, jednym z najbardziej znanych i lubianych dań na świecie. W Stanach Zjednoczonych również zyskała ona ogromną popularność i stała się jednym z ulubionych dań. Warto zatem zwrócić uwagę na różnice i podobieństwa między włoską pizzą, a jej amerykańskim odpowiednikiem. Podczas pokazu multimedialnego wychowawca przybliżył uczestnikom tajemnice tego wyjątkowego dania. O tym, że jest to potrawa prosta w przygotowaniu, przekonała się młodzież podczas udziału w warsztatach kulinarnych. Tworząc własne przepisy dowiodła, iż jest ona uniwersalna, gdyż można dostosować ją do różnych diet i upodobań. Poza tym, trafnie poparła swoją tezę przykładami istniejących już wariantów, takich jak: wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa, co sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Obchody Dnia Pizzy w trzebińskim Ośrodku były idealną okazją do rozszerzenia młodzieńczej wiedzy kulinarnej i poznania różnych kultur żywieniowych. Przygodą pełną smaków, zapachów i kreatywności, od tworzenia własnych przepisów, przez gry pamięciowe i zręcznościowe, po quizy i degustację.
– Przygotowanie pizzy w domu jest świetnym sposobem spędzenia czasu z przyjaciółmi, warto moim zdaniem spróbować swoich sił w przygotowaniu tego dania, eksperymentując z różnymi składnikami i odkrywając nowe smaki – wyraziła swoją opinię Martyna.
– Czy zatem pizza jest tylko symbolem włoskiej kuchni, czy może również lustrem naszych współczesnych, globalnych smaków? Odpowiedź na to pytanie może być tak różnorodna, jak sama pizza – ta wypowiedź wychowawcy skierowana do uczestników spotkania uaktywniła młodzieńcze rozważanie nad trafnością obchodów tego dnia.
Fot. 1 Młodzież tworzy własne warianty pizzy
Fot. 2 Uczestnicy wykazują się dużym poczuciem humoru, zręcznością i kreatywnością
Fot. 3, 4 Degustacja smaków
Tekst i zdjęcia – Jadwiga Kiełbus