Dnia 5 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu młodzież, która kształci się w zawodzie kucharz, świętowała dzień pizzy. Na całym świecie obchody te przypadają na dzień 9 lutego.
Ta niezwykle smaczna potrawa ma swoich zwolenników na całym świecie. Nie mogło jej też zabraknąć na warsztatach w Nowym Sączu. Słynny placek wywodzi się ze słonecznej Italii, gdzie jest potrawą narodową. Celebrowanie tego dnia może być doskonała zabawą i zapewnić miło spędzony czas. Tak też było w Ośrodku, gdzie młodzież na warsztatach gastronomicznych, podjęła się uczczenia święta pizzy. Uczestnicy zajęć połączyli obowiązki zawodowe z zabawą kulinarną. Łatwość komponowania różnych jej rodzajów pozwoliła na przyrządzenie ładnych, ale i smacznych potraw. Młodzież pod okiem instruktorów praktycznej nauki zawodu przyrządziła kilka rodzajów pizzy wykorzystując to, co może znajdować się w każdej lodówce. Całości towarzyszył dobry humor, a wyborny smak pizzy był dopełnieniem tego nietuzinkowego święta.
Fot.1,2,3,4 Młodzież podczas przygotowywania pizzy
Fot. 5 Jedna z potraw przygotowanych przez młodzież
Tekst i zdjęcia – Anna Sekuła, Michał Winiarski