W dniu 9 lipca uczestnicy krakowskiego Hufca Pracy (os. Szkolne) wzięli udział w warsztatach wypiekania obwarzanków. Zajęcia odbyły się w ramach programu „Nikt nie jest samotną wyspą”.
Żywe Muzeum Obwarzanka to niezwykle ciekawa, interaktywna placówka muzealna, w której można poznać historię krakowskiego przysmaku, ale również samodzielnie go wyprodukować. To ciekawe miejsce na kulturalnej mapie Krakowa odwiedzili uczestnicy krakowskiego Hufca Pracy. Po części teoretycznej, pod czujnym okiem pani prowadzącej warsztaty młodzież przystąpiła do samodzielnego wykonywania obwarzanków. Uformowane ciasto poddane zostało obwarzaniu, a następnie na kilkanaście minut trafiło do pieca. Po chwili, gotowe wypieki przechodziły już test smakowy. Młodzież zgodnie doceniła możliwość doświadczenia produkcji obwarzanka, a za najlepszy w smaku uznała ten, który wyszedł z spod ich ręki.
Fot. 1 Uczestnicy w trakcie przygotowywania obwarzanków
Fot. 2 Pamiątkowe zdjęcie
Tekst i zdjęcia – Radosław Domański