W dniu 1 czerwca Młodzieżowe Centrum Kariery w Krynicy-Zdroju zorganizowało warsztaty kuchni molekularnej, rozwijające zainteresowania i umiejętności uczestników OHP.
Przedsięwzięcie miało na celu wspieranie rozwoju zawodowego uczestników kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej. Wzięli w nim udział uczniowie Szkoły Branżowej I st. w Krynicy Zdroju, a poprowadził Radosław Kłapacz - właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej. Prowadzący rozpoczął warsztaty od omówienia genezy oraz historii rozwoju, a także produktów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Odniósł się do tajników emulsji, żelowania, sferyfikacji oraz aromatyzacji za pomocą ciekłego azotu. W trakcie warsztatów uczestnicy mieli możliwość wykorzystania wiedzy w praktyce i pod okiem prowadzącego przygotowania różnych potraw. Było to niezwykle inspirujące doświadczenie, które otworzyło młodym ludziom nowe horyzonty i zaprezentowało im różnorodność technik kulinarnej sztuki.
Fot. 1 Uczestnicy w trakcie przygotowywania deserów
Fot. 2 Uczestnicy warsztatów z prowadzącym
Fot. 3 Uczestniczka zajęć podczas przygotowywania posiłku
Tekst – Elżbieta Piętka
Zdjęcia – Dominika Gaweł