
Z okazji obchodów 20-lecia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, w dniu 15 maja uczestnicy warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu zorganizowali zjęcia kulinarne na temat kuchni europejskiej, która jest tak różnorodna i barwna jak zwyczaje, tradycje i klimat krajów tworzących Europę.
Młodzież pod nadzorem instruktor nauki zawodu - Pani Danuty Kos została podzielona na grupy, których zdaniem było przygotować pyszne potrawy, takie jak: serowo-cebulowy chleb z Holandii, paluchy serowe z Austrii, dorsza w migdałach z Portugalii oraz fish and chips z Irlandii. Podczas przygotowywania dań młodzi ludzie dowiedzieli się jakie są typy i rodzaje kuchni świata, jaka kuchnia jest najbardziej rozpoznawalna wśród młodzieży, a jaka najzdrowsza. Warsztaty dały możliwość młodym kucharzom poszerzenia wiedzy o krajach członkowskich Unii Europejskiej. Młodzieży najbardziej smakowały potrawy z Austrii i Irlandii. Dzięki zaangażowaniu w przedsięwzięcie uczestnicy nauczyli się zgodnie komunikować i pracować w zespole oraz wymienić potrawy pochodzące z poznanych krajów Europy.
Fot. 1 Młodzież prezentuje gotowe potrawy
Fot. 2, 3, 4 Uczestnicy podczas przygotowywania przekąsek
Tekst i zdjecia – Anna Truchan