• Kontrast strony

Z okazji obchodów 20-lecia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, w dniu 15 maja uczestnicy warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu zorganizowali zjęcia kulinarne na temat kuchni europejskiej, która jest tak różnorodna i barwna jak zwyczaje, tradycje i klimat krajów tworzących Europę.

Młodzież pod nadzorem instruktor nauki zawodu - Pani Danuty Kos została podzielona na grupy, których zdaniem było przygotować pyszne potrawy, takie jak: serowo-cebulowy chleb z Holandii, paluchy serowe z Austrii, dorsza w migdałach z Portugalii oraz fish and chips z Irlandii. Podczas przygotowywania dań młodzi ludzie dowiedzieli się jakie są typy i rodzaje kuchni świata, jaka kuchnia jest najbardziej rozpoznawalna wśród młodzieży, a jaka najzdrowsza. Warsztaty dały możliwość młodym kucharzom poszerzenia wiedzy o krajach członkowskich Unii Europejskiej. Młodzieży najbardziej smakowały potrawy z Austrii i Irlandii. Dzięki zaangażowaniu w przedsięwzięcie uczestnicy nauczyli się zgodnie komunikować i pracować w zespole oraz wymienić potrawy pochodzące z poznanych krajów Europy.

 

Fot. 1 Młodzież prezentuje gotowe potrawy

 

Fot.2

 

Fot.3

 

Fot.4

Fot. 2, 3, 4 Uczestnicy podczas przygotowywania przekąsek

Tekst i zdjecia – Anna Truchan

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.