Uczestnicy trzebińskiego ośrodka kształcący się w zawodzie kucharz odwiedzili 29. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® oraz 20. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®, które są jedną z najważniejszych imprez w Polsce obejmujących branże: hotelarską, gastronomiczną i winiarską.
Co roku w Krakowie prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, obiektów wypoczynkowych, lokali gastronomicznych, a także żywności i napojów oraz wina z całego świata. Młodzi kucharze mogli zapoznać się z nowymi trendami w gastronomi oglądając najnowocześniejsze sprzęty kuchenne oraz degustując przygotowane na targach potrawy i napoje. Można było także zetknąć się ze sławnymi osobistościami ze świata kulinarnego. Uczestnikom udało się spotkać z Kurtem Schellerem, szwajcarskim szefem kuchni i krytykiem kulinarnym. Do tej pory, mistrza oglądali tylko w telewizji, ponieważ Kurt Scheller od prawie trzydziestu lat związany jest z Polską. Często gości w telewizyjnych programach kulinarnych. Krótka wymiana grzeczności i pamiątkowe zdjęcie było ważną atrakcją wycieczki zawodowej i zostanie w pamięci na długo.
Fot. 1 Pamiątkowe zdjęcie z Kurtem Schellerem, światowej sławy szefem kuchni i krytykiem kulinarnym
Fot. 2, 3, 4 Uczestnicy na 29. Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® oraz 20. Targach Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD®
Tekst – Olga Kostrzewińska
Zdjęcia – Adam Paliwoda