Zwyczaje i tradycje karnawałowe są bogate i ciekawe. Obowiązkowym i jednym z najpopularniejszych zajęć w polskich domach była tradycja sporządzania wypieków, które zwykle tylko w tym okresie były wykonywane i uświetniały spotkania w gronie rodzinnym.
Uczestnicy lanckorońskiego Ośrodka postanowili wzorem lat ubiegłych podtrzymać tę jakże słodką tradycję tłustego czwartku. W dniach 13 i 14 lutego odbyły się warsztaty „Karnawałowe smakołyki”, podczas których instruktorzy praktycznej nauki zawodu zapoznali młodzież z tajnikami wyrobu ciasta drożdżowego oraz półkruchego. Przepisy, z których skorzystano pochodzą z przepisów opartych o wieloletnie doświadczenia, dzięki temu zawsze gwarantują doskonałą jakość smaku i wyglądu. Szczególną uwagę zwrócono również na dobór składników, które powinny mieć jak najbardziej naturalne pochodzenie oraz na odpowiedni czas i temperaturę wykonywania ciasta. Każdy z uczestników samodzielnie wykonywał powierzone zadanie. Po kilku godzinach zmagań przyszła pora na zaprezentowanie smakołyków karnawałowych - pączków, chrustu i karnawałowych róż. Kultywowanie tej tradycji przyczyniło się do zintegrowania grupy, gdyż jak mówi stare przysłowie „przez żołądek do serca”, ma w tym miejscu właściwe zastosowanie.
Fot. 1 Uczestnicy prezentujący swoje wypieki
Fot. 2, 3, 4 Uczestnicy podczas wykonywania karnawałowych smakołyków
Tekst i zdjęcia – Krzysztof Syrek