Marnowanie jedzenia to globalny problem, który wpływa między innymi na środowisko, gospodarkę oraz nasze społeczeństwo. Zrównoważone podejście do tematu żywności może przynieść wiele korzyści zarówno nam, jak i naszej planecie.
W celu zwiększenia świadomości uczestników na temat skali problemu w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie zorganizowano warsztaty kulinarne, które dostarczyły młodzieży narzędzi do zredukowania marnowania jedzenia. Młodzi ludzie dowiedzieli się w jaki sposób planować zakupy, odpowiednio przechowywać żywność i wykorzystać pełny potencjał produktów. Podczas zajęć zdobyli oni praktyczne umiejętności związane z planowaniem posiłków z wykorzystaniem resztek po pokarmach. Przygotowali między innymi: soki owocowo-warzywne oraz ciasteczka z pulpy z pozostałości po wyciskanych napojach. Pozwoliło to na spożytkowanie składników, które zazwyczaj były wyrzucane do kosza. Udział w warsztatach dostarczył młodzieży refleksji nad własnym działaniem i podniósł ich świadomość konsumencką.
Fot. 1, 2 Uczestnicy w trakcie warsztatów
Fot. 3 Uczestnicy prezentujący przysmaki przygotowane podczas warsztatów
Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Lucyna Brózda, Kamila Łopata