W dniu 15 marca w krakowskim Hufcu (al. Skrzyneckiego) obchodzony był Dzień Cukiernika. Młodzież przygotowała słodką degustację w postaci popularnych gofrów z dodatkami.
Ten dzień to idealny moment, aby młodzież przypomniała sobie ulubione przysmaki tworzone przez mistrzów wypieków. Cukiernicy to często prawdziwi artyści w swoim fachu. Podczas warsztatów uczestnicy uczący się w zawodzie cukiernik zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe oraz opowiedzieli o tajnikach swojej pracy. Do degustacji zaprosili rówieśników z Hufca. Wspólnie przygotowali gofry z powidłami, kremem czekoladowym ale też wersję fit z masłem orzechowym i bananami. Młodzi ludzie uświadomili sobie, że osoby pracujące na tych stanowiskach zazwyczaj wykonują swoją pracę od wczesnych godzin porannych, w dni świąteczne oraz że jest to ciężka praca fizyczna. Dowiedzieli się jakie predyspozycje zawodowe powinien posiadać kandydat na cukiernika oraz jakie obowiązki wykonuje się, pracując w cukierni.
– Cieszę się, że nadarzyła się taka okazja by pochwalić się swoimi umiejętnościami oraz moim zawodem, który wykonuję na co dzień – mówi Gabrysia, uczestniczka III rocznika.
Fot.1, 2, 3 Młodzież w trakcie przygotowania gofrów
Tekst – Lucyna Jezioro
Zdjęcia – Joanna Belcik