Pyszne, słodkie i pachnące, a najlepiej własnoręcznie wykonane ciasto, to uwielbiany deser i nie lada gratka dla łasuchów.
Dzień Ciasta to wyjątkowe święto wszystkich miłośników słodkich wypieków, a także doskonała okazja, aby spróbować swoich sił, biorąc udział w warsztatach cukierniczych. Podczas wydarzenia, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie przygotowała własnoręcznie ciasto „Metrowiec”. Swoimi wypiekami poczęstowała pozostałych uczestników i kadrę jednostki. Młodzi ludzie poznali historię wypieku ciast, dawne tradycje z tym związane, oraz docenili trudną pracę cukierników, która wymaga precyzji, cierpliwości i pomysłowości. Wspólne wypieki pozwoliły kreatywnie spędzić czas wolny, poznać nowe smaki i rozwinąć własną pomysłowość.
Fot. 1, 2 Uczestnik podczas przygotowania ciasta
Fot. 3 Prezentacja ciasta
Fot. 4 Przygotowanie ciasta do serwisu
Tekst i zdjęcia – Anna Sroka