Uczestnicy Hufca Pracy w Bochni, w dniu 16 listopada, zorganizowali Dzień Ciasta. Przy słodkim poczęstunku porozmawiali o jego historii oraz zorganizowali burzę mózgów na temat tego, z czym kojarzy się ten słodki wypiek.
Już w epoce neolitu, z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem do ciasta zaczęto dodawać miód i tak powstało pierwsze pieczywo cukiernicze. Przez kolejne wieki, wypiek ciasta ewoluował, a współczesna historia to rozwój techniki, dlatego każda cukiernia posiada swoje wyjątkowe patenty na słodkie wypieki. Jednak jest to nie tylko przyjemność dla zmysłów, może to być też pretekst do spotykania się i wspólnego pieczenia, okazja do odwiedzin, tło do ciekawej rozmowy.
– Jesienią, gdy robi się chłodno, a wieczory są długie, miło usiąść z herbatą i ciastem oraz porozmawiać z bliską osobą – mówi Natasza, uczestniczka spotkania.
Podczas warsztatów odbyła się burza mózgów na temat „Z czym kojarzy Ci się ciasto?”. Uczestniczki mogły wybrać z gotowych haseł te, które kojarzą się z plackami i dodać własne pomysły.
– Ciasto może być sposobem pokazania uczuć, emocji, pretekstem do spotkania, odwiedzenia przyjaciół lub małą przyjemnością na jesienny wieczór – dodała Asia.
Fot. 1, 2 Młodzież podczas warsztatów
Tekst i zdjęcia – Halina Markowska-Mikulska