Dnia 6 maja w Hufcu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, które zostały zorganizowane w związku z obchodami Międzynarodowego Dnia Bez Diety. Młodzież spotkała się, by rozpracować tajemnice idealnego ciasta drożdżowego, a następnie, przy słodkim poczęstunku – własnoręcznie wykonanych drożdżówkach, porozmawiać o swoich wysiłkach w walce o zachowanie odpowiedniej wagi, słabościach kulinarnych oraz wpływie zdrowego stylu życia na wygląd, samopoczucie oraz akceptację siebie. Młodzi ludzie nie bez powodu warsztaty cukiernicze postanowili zorganizować w przypadający na 6 maja Międzynarodowy Dzień Bez Diety. Wbrew pozorom celem tego święta nie jest promowanie niezdrowego odżywania się, lecz nawoływanie do akceptacji własnego ciała, bez względu na rozmiar. Dieta stanowi nieodłączny element życia każdego człowieka i jest ona bardzo ważna w prawidłowym rozwoju organizmu ludzkiego oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce większości chorób cywilizacyjnych. Wyniki badań jednoznacznie jednak wskazują, że osoby, które jeden dzień w tygodniu pozwolą sobie na drobne kulinarne przyjemności są bardziej zmotywowane do pracy nad smukłą sylwetką, łatwiej i bez większego wysiłku potrafią utrzymać efekty zdrowego stylu życia.
Fot. 1 Smakowite wypieki
Fot. 2,3 Uczestniczki podczas warsztatów
Fot. 4 Efekty pracy młodzieży
Tekst – Katarzyna Łukasik
Zdjęcia – Grażyna Kochanek