W dniu 4 czerwca uczestnicy 8 klasy szkoły podstawowej przystąpili do egzaminu kończącego przyuczenie do wykonywania określonej pracy w zawodzie kucharz. Był to ważny krok w ich edukacji, sprawdzający umiejętności i wiedzę zdobytą podczas zajęć praktycznych.
W pierwszej części młodzież rozwiązała test teoretyczny składający się z 25 pytań jednokrotnego wyboru. W praktycznej kucharze samodzielnie wykonali potrawy kierując się otrzymaną recepturę. Każdy przygotował inne danie, takie jak: pierogi ruskie, naleśniki z serem i bitą śmietaną, spaghetti bolognese, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym oraz nuggetsy z sosem czosnkowym i surówką z białej kapusty. Egzamin miał na celu sprawdzenie, czy uczestnicy posiadają niezbędne kompetencje do wykonywania zawodu kucharza. Dzięki dobremu przygotowaniu młodzieży zakończył się on dla każdego pozytywnie.
Fot. 1 Prezentacja przygotowanych potraw
Fot. 2, 3 Uczestnicy podczas egzaminu
Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata