Młodzież niepołomickiego Hufca Pracy w dniach 18- 22 listopada wraz z seniorami z Klubu Retro, przygotowywali poczęstunek na Zabawę Andrzejkową organizowaną w Domu Kultury w Staniątkach.
Ciepłym posiłkiem przygotowanym na tę okazję było jedno ze staropolskich dań tradycyjnych – bigos. Jesienna aura sprzyja aby zdrowo się odżywiać i jeść jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Bigos, to danie które nie sposób przygotować niewłaściwie. Odpowiednio poszatkowane kapusty, o czym wiedzą po odbytych warsztatach nasi przyszli hufcowi kucharze, połączone po ugotowaniu z kiszoną kapustą łączą smaki. Dodatkowym rarytasem bez którego bigos nie mógłby się udać jest podpieczona cebulka, kiełbasa i mięso. Razem z kapustami tworzą tę jednogarnkową potrawę. Smak bigosu znają prawie wszyscy. Niektórzy z nich po raz pierwszy - czyli nasi uczestnicy Hufca, mieli okazję przygotować tą potrawę. Młodzież miała również okazję przygotowywać zimne przekąski z tortilli w różnych wydaniach oraz desery takie jak karpatka oraz pieczone jabłka.
Seniorom wspólne gotowanie bardzo się podobało, asystowali młodzieży oraz sami ochoczo angażowali się przy przygotowaniu poczęstunku. Wspólne gotowanie możemy zaliczyć jak zwykle do udanych, świadczą o tym zawsze radosne twarze uczestników i seniorów oraz zapiski w kalendarzu na kolejne wspólne spotkanie. Wydarzenie zakończyło się wspólnym śpiewem podczas zabawy karaoke.
– Lubię gotować z seniorami, totalnie bez presji czasu i podglądać jaką radość sprawia im udzielanie rad – powiedział Staszek, uczestnik Hufca.
– Dzięki warsztatom kulinarnym oraz wskazówkom pani Gieni potrafię całkiem cienko skroić kapustę, bez szatkownicy – przyznał się nam Adrian, uczestnik Hufca.
Fot.1 Szatkowanie kapusty uczestników Hufca z seniorami
Fot.2 Bigos we wspólnym wykonaniu
Fot.3,4 Przygotowywanie słodkości i pieczonych jabłek
Fot.5 Karaoke
Tekst – Katarzyna Smęder
Zdjęcia – Anna Rogowicz