• Kontrast strony

Hufiec Pracy 5 – 16 w Sieradzu

Uczestnicy 5-16 HP należący do koła „Smakosz” spotkali się na zajęciach kulinarnych, by doskonalić swój warsztat kucharski. Tym razem wzięli „pod lupę” dania z ryżu: paellę i risotto. Paella to hiszpańskie danie a Ojczyzną risotta są Włochy. Różni je sposób przygotowania, konsystencja i składniki, ale każde jest znakomitą odpowiedzią na pytanie: co można ugotować z ryżu? Każda z tych potraw ma wiele odmian zależnie od użytych przypraw, warzyw i mięsa. Łączy je jedno, bazę stanowi biały ryż, najpierw podsmażony, potem gotowany w bulionie.
Przygotowana teoretycznie młodzież (wybrane przepisy młodzi kucharze omówili na wcześniejszych zajęciach) przystąpiła do zajęć praktycznych, mających na celu odkrywanie smaków kuchni śródziemnomorskiej na bazie ryżu a przy okazji poszukiwanie MasterChefów. 😊
Zajęcia w ramach kół zainteresowań cieszą się popularnością wśród młodzieży, która dzięki nim rozwija swoje uzdolnienia i zainteresowania.

foto2
foto2
foto 1
foto 1
foto 3
foto 3

Tekst: Magdalena Owczarek
Zdjęcia: kadra HP 5-16

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.