Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami i choć to już kolejny rok, kiedy święta te będziemy obchodzić w cieniu pandemii, to w naszym hufcu nie mogło zabraknąć tradycji przedświątecznego kucharzenia. W dniu 17 marca, w ramach koła zainteresowań, kadra 5-16 HP w Sieradzu zorganizowała dla swoich wychowanków kulinarne warsztaty wielkanocne. Młodzież mogła skorzystać z gościnności pani Lilli Ubycha - Chwalęckiej i spotkała się w pracowni gastronomicznej w ZSP nr 2 w Sieradzu, by przygotować kilka typowo polskich specjałów ściśle związanych z tym okresem. I tak oto nasi zdolni uczniowie, łącząc tradycję z własną kulinarną fantazją, stworzyli wyśmienity żur, przystawki z faszerowanych jaj oraz przepyszne babeczki.
Udział w tego typu zajęciach pozwala młodzieży wypracować skuteczne metody pracy oraz umożliwia zdobycie nowych doświadczeń i umiejętności. Młodzież z III klasy wykorzystała tę okoliczność dodatkowo w celu przygotowania się do egzaminów zawodowych.
Żałujemy, że w związku z obostrzeniami mogliśmy spotkać się w tak nielicznej grupie, ale mamy nadzieję, że za rok powrócimy wreszcie do normalności i będziemy mogli takie warsztaty zorganizować w szerszym gronie.
Tekst: Paulina Stępińska
Zdjęcia: Jolanta Pietrzak