• Kontrast strony

Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami i choć to już kolejny rok, kiedy święta te będziemy obchodzić w cieniu pandemii, to w naszym hufcu nie mogło zabraknąć tradycji przedświątecznego kucharzenia.  W dniu 17 marca, w ramach koła zainteresowań,  kadra 5-16 HP w Sieradzu zorganizowała dla swoich wychowanków kulinarne warsztaty wielkanocne. Młodzież mogła skorzystać z gościnności pani Lilli Ubycha - Chwalęckiej i  spotkała się w pracowni gastronomicznej w ZSP nr 2 w Sieradzu, by przygotować kilka typowo polskich specjałów ściśle związanych z tym okresem. I tak oto nasi zdolni uczniowie, łącząc tradycję z własną kulinarną fantazją, stworzyli wyśmienity żur, przystawki z faszerowanych jaj oraz przepyszne babeczki.

Udział  w tego typu zajęciach pozwala młodzieży wypracować skuteczne metody pracy oraz umożliwia zdobycie nowych doświadczeń i umiejętności. Młodzież z III klasy wykorzystała tę okoliczność dodatkowo w celu przygotowania się do egzaminów zawodowych.

Żałujemy, że w związku z obostrzeniami mogliśmy spotkać się w tak nielicznej grupie, ale mamy nadzieję, że za rok powrócimy wreszcie do  normalności i będziemy mogli takie warsztaty zorganizować w szerszym gronie.

Foto 2. Karolina i Jakub

Foto 3 .Karolina i Dawid

Tekst: Paulina Stępińska

Zdjęcia: Jolanta Pietrzak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.