W dniu 19.10.2021 r. Hufiec Pracy 5-11 we współpracy z ZSP nr 2 w Bełchatowie zorganizował konkurs kulinarny pt. „Smaki Jesieni”. Konkurs skierowany był do uczestników Hufca kształcących się w Szkole Branżowej I Stopnia w Bełchatowie w zawodzie kucharz. Celem głównym kulinarnych zmagań było zaprezentowanie swoich zdolności i predyspozycji w połączeniu z promocją zdrowej, lekkiej i oryginalnej kuchni na bazie jesiennych warzyw i owoców.
Zadaniem uczestników było wykonanie dowolnej potrawy jesiennej według własnego przepisu. Oceniano nie tylko smak i wygląd potrawy, ale także zorganizowanie i przygotowanie stanowiska roboczego, jakość i ilość wykonanej pracy, estetykę i porządek na stanowisku, a także zgodność wykonywanej pracy z zadanym tematem oraz umiejętność prezentowania wykonanej potrawy. Wśród przygotowanych potraw znalazły się m.in. zupa dyniowa, muffinki marchewkowe z czekoladą, koktajl owocowy, sałatka warzywna, zupa z białych warzyw i placuszki z cukinii.
Komisja konkursowa w skład której weszli zarówno przedstawiciele HP 5-11 jak i ZSP nr 2 po długich naradach wyłoniła zwycięzców: pierwsze miejsce zajęli Oliwia Błaszczyk i Patrycja Jasińska z klasy III fk, drugie miejsce – Maja Witkowska i Arletta Godek z klasy I fk, a na trzecim uplasowały się Julia Raszewska i Sylwia Waleszczyk z klasy III fk. Przyznano także wyróżnienie dla Weroniki Krzymińskiej i Pawła Bąkiewicza z klasy I fk. Wszyscy biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody.
Serdecznie dziękujemy uczestnikom za udział w zabawie i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.