flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Osiem osób w wieku 17-25 lat z Włocławka i okolic bierze udział w szkoleniu zawodowym kelner – barista. Organizowane ono jest wspólnie przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży oraz Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku. Potrwa 24 godziny.

W ciągu trzech dni młodzież uczestnicząca w szkoleniu zapozna się z zawodem kelnera-baristy.

Podczas zajęć dotyczących zawodu kelnera, uczestnicy spotkają się z zagadnieniami dotyczącymi higieny pracy oraz BHP, poznają metody profesji kelnera, organizacji jego pracy i techniki obsługi gości przy stoliku tj. serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie gości, a także organizacje, techniki i metody serwowania dań, system rozliczeń kelnerskich, zachowania w sytuacji zgłaszania reklamacji przez klienta, sytuacje stresujące i problematyczne oraz wszystkie nieporozumienia, i wątpliwości – tłumaczy Karol Kraszewski, instruktor kursu.

 

Zawód, w którym będą szkolone osoby jest deficytowym na lokalnym rynku pracy. Młodzież będzie miała szanse na zatrudnienie po ukończeniu szkolenia i zdobyciu kwalifikacji. Wiele restauracji i barów szybkiej obsługi poszukuje pilnie pracowników branży gastronomicznej.

W części dotyczącej pracy baristy kursanci poznają uprawy kawy, metody jej pozyskiwania, transport i przechowywanie, jakość ziarna, prażenie, cechy organoleptyczny, to obszerny temat – dodaje Kraszewski

Nie zabraknie także zagadnień budowy urządzenia, zasad pracy na ekspersie w teorii i praktyce, młynek do kawy – budowa, sposób ustawienia grubości mielenia, porcja na 1 espresso. Zasady dobrego espresso, reguła 4m, błędy przy parzeniu espresso, mleko- rodzaje mleka , sposoby spieniania, rodzaje kaw na bazie espresso i parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym.

Na zajęciach m.in. przygotowywaliśmy espresso, w czynnościach przygotowania ekspresu do pracy, ustawienia młynka do kawy, dozowanie kawy, ubijanie kawy, etapy przygotowania espresso, rozpoznawanie źle zaparzonego espresso, kończenie pracy na ekspresie, czyszczenie i konserwacja urządzenia. Sądziłam, że jest to łatwiejsze przed rozpoczęciem szkolenia – opowiada Oliwia, uczestnik szkolenia.

Plan szkolenia zakłada poznanie na bazie espresso: przyrządy, dodatki stosowane do napojów kawowych niezbędne do pracy z ekspresem, spienianie mleka, dobór filiżanek, podstawowe napoje na bazie espresso ( cappuccino, macchiato, latte), latte art. – sztuka zdobienia kawy, inne napoje na bazie espresso (syropy, sosy, lody, bita śmietana).

Poza doświadczeniem, które będzie mogło być wykorzystane w zawodzie, młodzież uczęszczająca na szkolenie może brylować w domu znając techniki i tajniki pysznego serwowania kawy.

Szkolenie zawodowe kelnera – baristy jest siódmym, które przeprowadza CEiPM we Włocławku w tym roku. Najbliższym , ostatnim tegorocznym szkoleniem będzie ; menager w social mediach. Gorąco zachęcamy do zapisów.

kawa1.png

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.