Osiem osób w wieku 17-25 lat z Włocławka i okolic bierze udział w szkoleniu zawodowym kelner – barista. Organizowane ono jest wspólnie przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży oraz Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku. Potrwa 24 godziny.
W ciągu trzech dni młodzież uczestnicząca w szkoleniu zapozna się z zawodem kelnera-baristy.
Podczas zajęć dotyczących zawodu kelnera, uczestnicy spotkają się z zagadnieniami dotyczącymi higieny pracy oraz BHP, poznają metody profesji kelnera, organizacji jego pracy i techniki obsługi gości przy stoliku tj. serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie gości, a także organizacje, techniki i metody serwowania dań, system rozliczeń kelnerskich, zachowania w sytuacji zgłaszania reklamacji przez klienta, sytuacje stresujące i problematyczne oraz wszystkie nieporozumienia, i wątpliwości – tłumaczy Karol Kraszewski, instruktor kursu.
Zawód, w którym będą szkolone osoby jest deficytowym na lokalnym rynku pracy. Młodzież będzie miała szanse na zatrudnienie po ukończeniu szkolenia i zdobyciu kwalifikacji. Wiele restauracji i barów szybkiej obsługi poszukuje pilnie pracowników branży gastronomicznej.
W części dotyczącej pracy baristy kursanci poznają uprawy kawy, metody jej pozyskiwania, transport i przechowywanie, jakość ziarna, prażenie, cechy organoleptyczny, to obszerny temat – dodaje Kraszewski
Nie zabraknie także zagadnień budowy urządzenia, zasad pracy na ekspersie w teorii i praktyce, młynek do kawy – budowa, sposób ustawienia grubości mielenia, porcja na 1 espresso. Zasady dobrego espresso, reguła 4m, błędy przy parzeniu espresso, mleko- rodzaje mleka , sposoby spieniania, rodzaje kaw na bazie espresso i parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym.
Na zajęciach m.in. przygotowywaliśmy espresso, w czynnościach przygotowania ekspresu do pracy, ustawienia młynka do kawy, dozowanie kawy, ubijanie kawy, etapy przygotowania espresso, rozpoznawanie źle zaparzonego espresso, kończenie pracy na ekspresie, czyszczenie i konserwacja urządzenia. Sądziłam, że jest to łatwiejsze przed rozpoczęciem szkolenia – opowiada Oliwia, uczestnik szkolenia.
Plan szkolenia zakłada poznanie na bazie espresso: przyrządy, dodatki stosowane do napojów kawowych niezbędne do pracy z ekspresem, spienianie mleka, dobór filiżanek, podstawowe napoje na bazie espresso ( cappuccino, macchiato, latte), latte art. – sztuka zdobienia kawy, inne napoje na bazie espresso (syropy, sosy, lody, bita śmietana).
Poza doświadczeniem, które będzie mogło być wykorzystane w zawodzie, młodzież uczęszczająca na szkolenie może brylować w domu znając techniki i tajniki pysznego serwowania kawy.
Szkolenie zawodowe kelnera – baristy jest siódmym, które przeprowadza CEiPM we Włocławku w tym roku. Najbliższym , ostatnim tegorocznym szkoleniem będzie ; menager w social mediach. Gorąco zachęcamy do zapisów.