„Wszyscy mamy nadzieje, marzenia i pragnienia. Dzięki naszym kreatywnym umysłom mamy zdolność zmiany idei w rzeczywistość”- Richard Webster. Każdy kucharz poza dobrym smakiem i wiedzą kulinarną, powinien mieć w sobie choć odrobinę kreatywności. Zdolności twórcze pozwalają na nowe możliwości rozwoju umiejętności własnych, często bardzo pomocnych nie tylko w pracy, ale także w domu.
Mogli się o tym przekonać uczniowie zawodu kucharz z OHP w Toruniu, którzy uczestniczyli w zajęciach kreatywnych organizowanych przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Toruniu pt.: „Kreatywny rozwój - chusteczkowy dekor stołu”. Podczas ich trwania młodzież zapoznała się z wiedzą teoretyczną i praktyczną jak udekorować talerz, czy jak stworzyć dekoracyjny poket na sztućce. Uczestnicy poznali dekoracje tradycyjne, klasyczne, ale także okolicznościowe na Święta Bożego Narodzenia i Walentynki. Przekazana wiedza podczas zajęć, na pewno przyda się w życiu, ułatwiając zrobienie miłych dla oka dekoracji stołu czy talerza. W trakcie rozmów z uczestnikami można było usłyszeć wiele ciekawych opinii, między innymi:
- „Nie wiedziałam, że to taka fajna zabawa, te umiejętności dekorowania stołu, talerza z chusteczek, na pewno wykorzystam” - powiedziała jedna z uczestniczek.
- „Takie spotkania twórcze są bardzo przydatne, udekoruję stół rodzicom na niedzielny obiad” - stwierdziła inna z uczestniczek
Poprzez udział w warsztatach, kursach czy seminariach młodzi ludzie nabywają nowych umiejętności i wiedzy pomocnej w życiu oraz w pracy. Jak mawia Ken Robinson: „Prawdziwa kreatywność pochodzi ze znalezienia swojego środka wyrazu, z bycia w swoim żywiole”. Życzymy uczestnikom OHP zawodu kucharz, wielu twórczych pasji, które pomagają w rozwoju osobistym i zawodowym.