„Trendy kulinarnego świata zmieniają się jak w kalejdoskopie, ale prawdziwy kucharz zachowuje swoją autentyczność i tworzy potrawy bez utraty smaku" - Anthony Bourdain. Młodzi ludzie uczący się w zawodzie kucharz w dzisiejszym świecie mają ogrom możliwości rozwoju swej drogi zawodowej, między innymi przez uczestnictwo w kursach kulinarnych.
W czerwcu 2024 roku w Brodnicy, pięcioro uczestników OHP brało udział w kursie „Nowe trendy w sztuce kulinarnej”. Młodzież OHP podczas kursu poznała takie zagadnienia jak nowoczesne technologie i techniki gotowania, nowe trendy na stołach bankietowych, desery na ciepło i zimno - przyrządzanie techniki i nowe tendencje, trendy i zasady w opracowaniu receptur, system food cost. Poza wiedzą teoretyczną młodzież miała dużo zajęć praktycznych, gdzie mogła własnoręcznie wykonać wiele ciekawych dań opartych o nowe trendy i receptury. Kurs zakończył się pomyślnie zdanym egzaminem, po którym uczestnicy otrzymali zaświadczenia Ministerstwa Edukacji Narodowej.
W trakcie rozmów z uczestniczkami kursu można było usłyszeć wiele miłych słów, między innymi:
- „Bardzo ciekawe zajęcia, poznałam dużo nowych przepisów” - powiedziała jedna z uczestniczek OHP;
- „Cieszę się, że jestem na tym kursie, zdobyta wiedza na pewno będzie mi pomocna w przyszłej pracy” - powiedział inny uczestnik;
-„Jestem pod wrażeniem zajęć, poznane nowe trendy i techniki wykonania na pewno wykorzystam w życiu osobistym i zawodowym” - dodał kolejny uczestnik.
Jak mawia Gordon Ramsay: "Kucharz to taki artysta, który swoje dzieła tworzy na talerzu, a smak jest jego paletą barw". Uczestnicy kursu mieli okazję poznać najnowsze trendy w świecie kulinarnej sztuki oraz zdobyć praktyczne umiejętności, które pozwolą im wprowadzić innowacje do swoich codziennych potraw. Gratulujemy i życzymy naszym uczestnikom kursu dalszych sukcesów zawodowych.