„Gotowanie jest jak miłość. Powinno się w nie wchodzić z zapałem lub nie robić tego wcale”. – Harriet Van Horne. Jedzenie jest wszystkim, czym jesteśmy. Wszyscy wiemy jak wiele zależy od pokarmu jaki spożywamy, od jakości produktów, a najważniejsze, czy gotujemy z sercem i pasją ponieważ wtedy dania smakują najlepiej.
Młodzież OSiW w Toruniu w dniach od 20 listopada do 13 grudnia 2023 r., mogła udoskonalać swój warsztat, kunszt sztuki kulinarnej przez uczestnictwo w kursie: „Nowe trendy w sztuce kulinarnej”. Realizatorem kursu był Zakład Doskonalenia Zawodowego w Toruniu.
Poprzez uczestniczenie młodzież poznała w teorii i w praktyce takie trendy jak: nowoczesne, naturalne składniki, nowoczesne strojenie dań, nowe trendy na stołach bankietowych, tworzenie nowych receptur dań, metoda sous-vide, jedzenie super food, gotowanie w parze i gorącym powietrzu, tworzenie potraw opartych wyłącznie na roślinach, nowe techniki przyrządzania mięs, jedzenie super zdrowe i antyrakowe. Instruktor kursu pani Longina Borkowicz rzeczowo i konkretnie, a zarazem z pasją przekazywała wiedzę zachowując przy tym lekkość oraz uśmiech, a młodzież z radością nabywała nowe umiejętności. Na koniec uczestnicy kursu podeszli do egzaminu po zdaniu którego każdy otrzymał zaświadczenie MEiN.
Po wydarzeniu można było usłyszeć wiele ciekawych wypowiedzi kursantów. Oto niektóre z nich:
- „Ten kurs podniesie jakość mojego CV” - powiedziała jedna z uczestniczek;
- „Bardzo ciekawa wiedza, na pewno nowe umiejętności wykorzystam w pracy” - powiedział inny uczestnik;
- „Najbardziej podobało mi się robienie sushi, po raz pierwszy mogłam spróbować takiej kuchni” - dodała kolejna uczestniczka.
Gotowanie jest kulinarną sztuką tworzącą piękno oraz kulturę oraz nieodzownie towarzyszy nam w podróży jaką odbywamy w ciągu naszego życia. Poszukujmy nowych smaków poprzez zdobywanie nowej wiedzy, w tym między innymi poprzez uczestniczenie w kursach, czy szkoleniach kulinarnych organizowanych przez OHP.
Gratulujemy naszym kursantom i życzymy im samych zawodowych sukcesów w kulinarnym świecie.