Dzięki współpracy pomiędzy Kujawsko-Pomorską Wojewódzką Komendą OHP a Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy młodzież z Ośrodków Szkolenia i Wychowania w Toruniu oraz Grudziądzu miała okazję uczestniczyć w wykładzie oraz warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pana Szymona Brukwickiego reprezentującego Akademię Rozwoju Kulinarnego.
W warsztatach gastronomicznych w Toruniu i Grudziądzu uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharza, pod czujnym okiem Pana Szymona przygotowali ptysie z kremem patissiere, kartoflane krążki pod kujawską pierzynką, drożdżówki z makiem, chleb z kaszą gryczaną, który został posmarowany przygotowanym smarowidłem z boczkiem, krem ziemniaczany z jabłkiem i wędzonym boczkiem, jajeczne kotlety z pieczarkami oraz chleb z serem i sokiem pomidorowym.
Podczas warsztatów prowadzący przekazał ogrom wiedzy, nauczył nowych technik kulinarnych oraz udostępnił przepisy i receptury. Profesjonalne a zarazem indywidulane podeście do uczestników, wspólnie spędzony czas i cudowna atmosfera- to dodatkowe walory kontaktu z Panem Szymonem. Zaraził uczestników pasją do tworzenia dzieł kulinarnych. Na pewno przyszli kucharze wykorzystają w swojej pracy zawodowej.
Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem i mamy nadzieję, że będziemy mieli okazję na kolejne spotkania.