W dobie wszechobecnego konsumpcjonizmu i łatwej dostępności wszelkiego rodzaju produktów życie zgodne z podejściem „zero waste” nie jest łatwe i wymaga od nas dużej dyscypliny i samozaparcia.
Z okazji Dnia Kobiet Hufiec Pracy we Włocławku wspólnie z Zespołem Pracy Socjalnej ds. OSL zorganizowali spotkanie z dietetykiem połączone z warsztatami kulinarnymi. Podczas warsztatów dietetyczka przedstawiła uczestniczkom szereg praktycznych wskazówek dotyczących świadomego planowania posiłków, odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych oraz wykorzystywania resztek, co pozwala nie tylko na zmniejszenie odpadów, ale także na oszczędności. Zajęcia były także doskonałą okazją do rozmowy na temat poprawnego odżywiania się i zdrowych nawyków w codziennym życiu.
Następną częścią spotkania były warsztaty kulinarne podczas których uczestnicy spotkania mogli sami wykorzystać przepisy w duchu „zero waste”. Uczestnicy włocławskiego Hufca Pracy wraz z osobami zaproszonymi przygotowali sałatkę z warzyw z bulionu, chipsy z obierek z ziemniaków, ocet jabłkowy z obierek jabłek oraz nawóz do kwiatów ze skorupek jajek.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją potraw przygotowanych podczas warsztatów. Uczestnicy mogli nie tylko spróbować nowych, zdrowych przepisów, ale także wymienić się doświadczeniami i pomysłami na wprowadzenie bardziej zrównoważonego stylu życia w codziennej kuchni. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a jego pozytywny odbiór potwierdził, jak ważne są takie inicjatywy w dzisiejszych czasach. Uczestnicy spotkania przekonali się, że „zero waste” to nie tylko trend, ale filozofia życia, która w praktyce może przynieść korzyści zarówno zdrowotne, jak i środowiskowe, a także pozytywnie wpłynąć na nasze portfele.