• Kontrast strony

W nowoczesnym świecie coraz większą rolę odgrywa powrót do tradycji i dbanie o zdrowy tryb życia. Chcemy jednocześnie zdrowo się odżywiać i cieszyć oczy wyglądem naszych dań.

Wychodząc naprzeciw tym trendom, Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Toruniu we współpracy z Warsztatem Gastronomicznym Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Toruniu 19 stycznia 2023 roku rozpoczęło realizację cyklu warsztatów „Carving - tajlandzka sztuka wycinania dekoracji z warzyw i owoców”, w którym biorą udział uczestnicy Ośrodka w Toruniu. Warsztaty prowadził Artur Nieściur – specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM.

Na początku spotkania przypomniano zasady pracy z żywnością, przedstawiono rys historyczny, omówiono zasady kompozycji tworzonych dekoracji, zaprezentowano specjalistyczne narzędzia, rodzaje cięć oraz położono szczególny nacisk na właściwy dobór surowców i zabezpieczanie wykonanych dekoracji i rzeźb.Przed uczestnikami wytężona praca, w trakcie której poznają oni podstawowe narzędzia oraz opanują techniki wykonywania dekoracji z warzyw i owoców. Zarówno zajęcia praktyczne oraz teoretyczne wymagają skupienia i dużego wkładu pracy ze strony młodzieży.

Podczas warsztatów  młodzież wykazała zainteresowanie poznawaniem nowoczesnych narzędzi oraz technik wykonywania dekoracji z warzyw i owoców dostępnych w Polsce. Młodzi ludzie doceniają jego wartość, ponieważ rynek oferuje dużo miejsc pracy dla kucharzy z umiejętnościami przygotowania efektownych dekoracji cateringowych.

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.