
8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród młodych ludzi (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz spożywania drugiego śniadania. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu młodzież z nadwagą narażona jest na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Dlatego też w ten ważny dzień, uczestnicy Hufca Pracy w Górze, przygotowali zdrowe sałatki. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Dlatego zachęcamy wszystkich, aby zwracali uwagę na to, co jedzą oraz w jaki sposób komponują posiłki. Smacznego!
Tekst: Klaudia Podhajecka wychowawca 1-2 HP w Górze
Zdjęcia; Dagmara Hanczyn wychowawca 1-2 HP w Górze