Zdrowo i kolorowo w Hufcu Pracy w Górze

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród młodych ludzi (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz spożywania drugiego śniadania. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu młodzież z nadwagą narażona jest na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Dlatego też w ten ważny dzień, uczestnicy Hufca Pracy w Górze, przygotowali zdrowe sałatki. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Dlatego zachęcamy wszystkich, aby zwracali uwagę na to, co jedzą oraz w jaki sposób komponują posiłki. Smacznego!

Tekst: Klaudia Podhajecka wychowawca 1-2 HP w Górze
 Zdjęcia; Dagmara Hanczyn wychowawca 1-2 HP w Górze

231109 g2231109 g3231109 g4

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.