• Kontrast strony
Warsztaty kulinarne „Pizza – światowy przysmak” w MCK Wołów

W ramach przedsięwzięć edukacyjnych w dniu 12.06.2024r. w Pizzerii „PaPi” w Wołowie odbyły się warsztaty kulinarne „Pizza – światowy przysmak” dla grupy uczestników 1-4 Hufca Pracy oraz absolwentów zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy OHP we Wrocławiu. Za przebieg warsztatów było odpowiedzialne Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Wołowie. Kolejna odsłona warsztatów kulinarnych dedykowana kuchni włoskiej. Uczestnicy 1-4 HP w Wołowie wyruszyli w fascynującą podróż po historii pizzy odkrywając, skąd ta wyjątkowa potrawa pochodzi i jak zyskała popularność na całym świecie. Warsztaty kulinarne to nie tylko lekcja gotowania, ale także kulinarna podróż w czasie. Podczas warsztatu uczestnicy poznali technikę robienia ciasta, wcielili się w rolę włoskich mistrzów i przygotowywali wspólnie pizzę. Dobierali ulubione dodatki tj: warzywa, aromatyczne zioła oraz pyszne kawałki sera. Uczestnicy tworzyli unikalne kompozycje, które odzwierciedlały smaki i preferencje każdego z osobna. Głównym celem warsztatów było zdobywanie przez uczestników nowych umiejętności w przygotowywaniu pizzy w piecu opalanym drzewem. Uczestnicy mieli możliwość poznać tradycyjne receptury, nauczyć się jak przygotować ciasto, jak odpowiednio łączyć składniki, przyprawy. Prowadzący warsztaty Pan Michał na samym początku zapoznał młodzież z zasadami BHP jakie muszą być zachowane na stanowisku pracy. Następnie przekazał informację o kuchni włoskiej, jak należy dobierać składniki, aby było smaczne i estetycznie podane dla klienta. Po krótkiej prelekcji uczestnicy pod okiem prowadzącego rozpoczęli przygotowywanie włoskiej pizzy. W trakcie warsztatów panowała miła i serdeczna atmosfera, która sprzyjała nauce, uczestnicy otwarci na nowe doświadczenia zawodowe, chętnie przyswajali przekazaną im wiedzę. Następnym etapem była wspólna degustacja przygotowanych przez siebie potraw. Uczestnicy w profesjonalny sposób zmierzyli się z tajnikami prawdziwej kuchni włoskiej przygotowując smacznie i starannie swoje danie, którym była pizza. Warsztaty nie tylko wpłynęły na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, ale pobudziły również ich kubki smakowe. Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet poszukiwać pracy w gastronomii, nie tylko dotyczącą kuchni polskiej. Zgodnie z założeniem warsztatów niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym.

Tekst i zdjęcia : Katarzyna Nowicka – doradca zawodowy

Na zdjęciach:
Młodzież podczas warsztatów kulinarnych

240613 wr1 Prezentacja pizzy jej krojenie240613 wr2 Przygotowanie ciasta na pizzę240613 wr3 tworzenie własnej pizzy240613 wr4 Tworzenie własnej pizzy i jej wypiek240613 wr6 Uczestniczka dopiera składniki do pizzy240613 wr7 Wyrabianie ciasta pokaz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.