• Kontrast strony
„Od ula do gotowego słoiczka”- czyli z wizytą w pasiece Sama Słodycz

Tradycyjne raz do roku młodzież z górowskiego hufca pracy puka do drzwi Pasieki „Sama Słodycz” w Goli Górowskiej nie tylko dla tego aby spróbować przepysznego miodu ale także zapoznać się z pracą pszczelarza oraz procesem powstawania miodu – w myśli zasady „od ula do gotowego słoiczka”. Naszym gospodarzem – właścicielem pasieki jest nasz Absolwent Ireneusz Gronowicz, który o pszczołach jak twierdzi wie prawie wszystko. Opowiedział nam wiele ciekawostek z życia pszczół. Młodzież miała możliwość skosztować słodkiego miodu prosto z plastra, zapoznała się z pszczelarskimi sprzętami oraz zobaczyć jak odwirowuje się miód z ramek. Dzięki panu Ireneuszowi młodzież wie jakie właściwości zdrowotne ma miód, poznała miododajne rośliny ale przede wszystkim zrozumiała dlaczego pszczoły są potrzebne w przyrodzie. Młodzież podziękowała właścicielowi Pasieki za ciekawe zajęcia wręczając mały upominek. Bardzo dziękujemy za zaproszenie do Pasieki ugoszczenie nas oraz piękne prezenciki- miodeczki! Do zobaczenia za rok.

Tekst Zofia Świerszcz komendant HP Góra
Zdjęcia Dagmara Hanczyn, Magdalena Gronowicz – wychowawcy HP Góra

240605 g1240605 g2240605 g3240605 g4 Pan Ireneusz Gronowicz absolwent i właściciel pasieki opowiada o pszczołach 1240605 g5240605 g6 Uczestnicy HP Góra degustacja miodu prosto z plastra 2240605 g7 Zdjęcie grupowe240605 g8240605 g9

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.